6
porcií
90
minút
Budeme potrebovať:
250
g šošovice
3
mrkvy
1
petržlen
5
menších zemiakov
5
šampiňónov
cibuľa
2
strúčiky cesnaku
mletá
červená paprika
majorán
soľ
olej
voda
Postup:
Ako
prvé opláchneme šošovicu a zalejeme ju v miske vodou na 30 minút. Zatiaľ
si nakrájame cibuľu, mrkvu, petržlen, šampiňóny a zemiaky na malé kocky
tzv. brunoise, ktoré majú tradične priemer cca 3 mm, aby boli rovnocenné
šošovici (v prípade zemiakov môžete urobiť výnimku a nakrájať ich na
trošku väčšie kocky, jeden však nakrájajte na drobno, aby sa v polievke rozpustil
a zahustil ju).
Vo
väčšom hrnci na oleji pražíme cibuľu, po chvíli pridáme aj šampiňóny a pretlačený
cesnak a restujeme 5 minút. Hrniec dáme preč z platne, pridáme
polievkovú lyžicu červenej papriky, pomiešame a rýchlo zalejeme šošovicu
aj s vodou (voda zabráni shorknutiu papriky). Dáme naspäť na oheň, pridáme
vodu, ak je to potrebné, a privedieme k varu. Pridáme mrkvu a petržlen,
premiešame, pridáme zemiaky, polievkovú lyžicu soli a väčší pohár vody. Je
potrebné rátať s tým, že voda sa bude počas varenia vyparovať, polievku
priebežne kontrolovať a miešať, a v prípade potreby pridať vodu
alebo soľ. Varíme 45 minút a na záver
ochutíme polievkovou lyžicou majoránky.
K polievke
môžete podávať pečivo ako ku gulášu. Podobne ako ten je táto polievka lepšia po
každom ďalšom zohriatí. Polievka chutí výborne aj trošku pikantná, môžete teda
miesto sladkej mletej papriky použiť aj štipľavú.
Viac
o vhodnom krájaní zeleniny v profesionálnej gastronómii nájdete tu: http://sk.wikibooks.org/wiki/Wikikuch%C3%A1rka/Kr%C3%A1janie
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára