štvrtok 6. februára 2014

Paradajková polievka s domácimi špaldovými chapati plackami


3 porcie
30 minút

Na polievku budeme potrebovať:
2 konzervy lúpaných paradajok (ušetrí nám prácu, ak budú aj nakrájané)
cibuľa
2 strúčiky cesnaku
olivový olej
hnedý cukor
soľ
bazalka (najlepšie čerstvá)
mletá kajenská paprika (ak nechcete polievku pikantnú, použite sladkú mletú papriku)




Na placky budeme potrebovať:
2 šálky špaldovej múky + na posypanie pri vaľkaní
soľ
hnedý cukor
olivový olej
voda



Postup
Na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme nakrájané paradajky, čajovú lyžičku kajenskej papriky a šálku vody. Premiešame a dusíme na miernom ohni 10 – 15 minút.
Zatiaľ si vymiešame cesto na placky: 2 šálky múky, 3 lyžice oleja, štipka cukru a čajovú lyžičku soli zmiešame rukami na homogénnu zmes. Rozdelíme si cesto na 6 rovnakých častí približne vo veľkosti dlane a vytvarujeme do hladkých guličiek, aby sa nám ľahšie upravovali. Vyvaľkáme ich na tenké placky približne pol centimetra hrubé a opekáme na suchej rozhorúčenej panvici na veľkom ohni 1 minútu z každej strany, kým nezhnednú. Ak placky nebudete konzumovať hneď, prikryte ich čistou utierkou, aby nestvrdli.
Polievku rozmixujeme do hladka ručným mixérom a pridáme polievkovú lyžicu cukru a čajovú lyžičku soli (môžete dosoliť neskôr podľa chuti). Ak je polievka príliš hustá, pokojne dolejte vodu a nechajte prejsť varom. Kto má rád paradajky kyslejšie, vynechajte cukor. Pred podávaním na tanieri dozdobíme bazalkou.
V prípade lenivosti podávajte s chlebom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára