pondelok 10. februára 2014

Bohatá šošovicová polievka



6 porcií
90 minút

Budeme potrebovať:
250 g šošovice
3 mrkvy
1 petržlen
5 menších zemiakov
5 šampiňónov
cibuľa
2 strúčiky cesnaku
mletá červená paprika
majorán
soľ
olej
voda

Postup:
Ako prvé opláchneme šošovicu a zalejeme ju v miske vodou na 30 minút. Zatiaľ si nakrájame cibuľu, mrkvu, petržlen, šampiňóny a zemiaky na malé kocky tzv. brunoise, ktoré majú tradične priemer cca 3 mm, aby boli rovnocenné šošovici (v prípade zemiakov môžete urobiť výnimku a nakrájať ich na trošku väčšie kocky, jeden však nakrájajte na drobno, aby sa v polievke rozpustil a zahustil ju).

Vo väčšom hrnci na oleji pražíme cibuľu, po chvíli pridáme aj šampiňóny a pretlačený cesnak a restujeme 5 minút. Hrniec dáme preč z platne, pridáme polievkovú lyžicu červenej papriky, pomiešame a rýchlo zalejeme šošovicu aj s vodou (voda zabráni shorknutiu papriky). Dáme naspäť na oheň, pridáme vodu, ak je to potrebné, a privedieme k varu. Pridáme mrkvu a petržlen, premiešame, pridáme zemiaky, polievkovú lyžicu soli a väčší pohár vody. Je potrebné rátať s tým, že voda sa bude počas varenia vyparovať, polievku priebežne kontrolovať a miešať, a v prípade potreby pridať vodu alebo soľ.  Varíme 45 minút a na záver ochutíme polievkovou lyžicou majoránky.

K polievke môžete podávať pečivo ako ku gulášu. Podobne ako ten je táto polievka lepšia po každom ďalšom zohriatí. Polievka chutí výborne aj trošku pikantná, môžete teda miesto sladkej mletej papriky použiť aj štipľavú.

Viac o vhodnom krájaní zeleniny v profesionálnej gastronómii nájdete tu: http://sk.wikibooks.org/wiki/Wikikuch%C3%A1rka/Kr%C3%A1janie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára